Friday, August 1, 2008

Jenguk dari Jendela TarbiyahMinggu yang sibuk,hari-hari yang agak kalut. Dokumen dan surat-surat bersepah di meja. Saya menyandarkan kepala ke kerusi. Mencari sedikit kerehatan. Kerehatan yang sekejap. Kopi radix pun terasa sedikit pahit,tapi sedap. Riuh rendah suara komiti bergema di OR( operation room). Ada yang sibuk meeting,ada yang sibuk browsing,ada yang sibuk calling. Dicelah-celah kesibukkan ini saya menyempatkan diri untuk mengacau air. Menyegarkan tekak yang berkarat. Memang satu minggu di akhir Rejab ni, kesibukkan menghambat. Islamic Reveal Knowledge and Heritage Student Society kuliyah tempat saya belajar mengadakan banyak program. Bukan badan sahaja yang terasa letih tapi otak pun terlibat sama, terkena kesan sampingan ketepuan. Otak menjadi tepu. Beginilah kehidupan. Saya bukan ingin bercerita mengenai kesibukkan. Kalau saya sibuk anda lagi sibuk. Tapi jangan sampai mabuk.Orang lain lagi sibuk. Apa yang penting bagaimana kita menguruskan waktu sibuk tersebut. Bagaimana kita mengisi jiwa yang sibuk agar tidak berhabuk.

Kekecewaan menancap prinsip saya. Persoalan bermain di mata. Sejak tingkatan 1 hingga masuk U sibuk memanjang, apa yang saya dapat? Itu persoalan besar bagi saya. Sudah penat membuat dan mengatur program tapi apa sebenarnya yang kita mahukan? Perasaan bersalah memukul jiwa saya. Kita ghairah membuat program berkiblatkan tarbiyah. Itu dalam kertas kerja. Tapi dalam gerak kerja? Sepatutnya dan seharusnya semakin kita mentarbiyah orang jiwa kita semakin cinta pada Allah. Hati kita semakin lembut dengan manusia. Tapi kenapa terasa jiwa kosong? Kita sibuk membina bangunan yang hebat, masjid yang indah tapi kita tidak mengisi bangunan dan masjid itu dengan kecintaan dengan Allah. Alangkah sia-sianya kerja ini. Kita berlumba-lumba untuk melengkap jadula almanec sekadar melaksanakan program yang telah dirangcang berbulan2. Menghabiskan banyak wang..Tapi kita hanya mengharapkan natijah zhahiri tapi kita sampingkan natijah ruhi.


Sebentar tadi baru saja saya dan kawan-kawan(ashran dan azizu) menggantung banner. Disekitar banner kami berpuluh2 banner telah dipasang. Bermakna beratus2 program dalam pelaksanaan di sini. Hati berdengus. Taman ilmu dan budi ini terlalu banyak program. Which is good in other part. Tapi saya tidak merasa kesan daripada program2 tersebut. Andai kata beratus program ini berisi tarbiyah dan ukhuwah, saya rasa tidak ada lagi bunga2 yang layu di Taman ini. Tapi itu tidak terjadi. Kemana hala tuju program2 kita? Hanya mengisi jadual tahunan dan menghabiskan duit. Berjayakah program ini melahirkan modal insan yang beriman?


Saya mula risau, takut2 usaha yang dijalankan selama ini tidak dipandang Allah. Takut2 program yang gah seperti gunung selama ini,akhirnya menjadi debu ditangan Allah. Bagaimana pula dengan amalan kita yang lain?Solat,puasa,sedekah dan sebagainya? Kenapa kita tidak semakin mendekat dengan Allah sedangkan tak kalah kita beribadat?Sesuatu terdetik dihati saya. Cukuplah dengan program ini. Ambil masa untuk majukan diri dengan tarbiyah yang sebenar.Program hanya rangka. Kapal tanpa isi adalah sia2.Tanpa nakhoda akan binasa. Kalau sebelum ini kita dimuliakan dengan pangkat dan jawatan..cukuplah..carilah kemuliaan dengan ilmu. Ilmu itu pengisi dada. Dada itu sarangnya iman.Iman itu buah dari tarbiyah. Kalau iman berbuah punah, segala program yang kita buat tidak akan ada roh.

Saya bersyukur kerana Allah mencipta tanah yang lembut dan mudah digembur. Menyerap air, benih ditabur akan subur. Saya berdoa agar Allah menjadikan hati saya lembut dan mudah digembur agar iman yang yang ditabur akan mekar subur.

"Ingin saya jenguk semester ini dengan hati agar lebih berhati-hati" tekad hati saya


Jemari: Aku rindukan tarbiyah,bicara yang hikmah,hati yang bermujahadah..

1 comment:

Everlasting Eternity said...

ingatlah, sebaik-baik pelaku dosa ialah mereka yang segera bertaubat. Renung-renungkan